Bikini

Dags att köpa ny bikini? Har du svårt att hitta rätt bikini eller bestämma dig för vilken stil och vilket märke du ska satsa på? Ta det lugnt, vi hjälper dig hitta rätt bland bikinidelarna.  Här hittar du alla bikinityper och de populäraste märkena.

Bikini vårt vanligaste kvinnliga badplagg

När du ska handla badkläder som kvinna måste du först bestämma dig om du önskar ett 1-delat badplagg så som en baddräkt eller om du vill ha ett 2-delat plagg  – en bikini. På den här sidan hittar du huvudsakligen information om olika sorters bikini.

Bikinin genom tiderna

Redan under antiken använde kvinnor på Sicilien bikiniliknande badplagg, dock var det först under mitten av 1900-talet som det plagg som vi idag förknippar med dagens bikini gjorde intåg.  Men principen har under alla tider varit den samma; ett tygstycke som täcker bysten och ett som döljer underliv och stjärt. Under de senaste femtio åren har en mängd nya bikini typer tillkommit vilket har lett till att försäljning av badkläder blivit en  stor industri.

Olika typer av bikini

Klassiskt vacker

Bandeau
Är du ute efter en bikini med ”klassisk känsla” eller indiepop stilen så är en Bandeau bikini  ett hett alternativ.
En bandeau bikini är en bandlös topp, som sveper runt bysten.
Toppen har ett fäste på framsidan eller baksidan, ibland är toppen tillräckligt elastisk i sig själv så att det inte behövs någon fästanordning. En bredare bandeau topp som även täcker stora delar av mellangärdet kallas ibland även för tubtopp.

Stil: Klassisk, blygt sexig, oskuldsfull.

En skön bygelbikini

Bygel
Om du behöver lite extra stöd kan en bygeltopp vara en lösning. En bra Bygel-bikini avlastar din rygg och fungerar utmärkt för både stor och liten byst.

Stil: Extra stöd avlastar ryggen.

Minimal bikini

Minibikini (även kallad Mikro bikini)
Om du är modig nog och samtidigt letar efter en minimal badklädsel är en micro bikini eller mini bikini det naturliga valet. Passar utmärkt för solbadande eftersom minimal täckning innebär maximal solbränna.

Stil: Utmanande och vågad.

Tankini
Är en bikini modell som har en större överdel än de flesta andra bikinis. Takinin är ett lämpligt val för dig som vill känna dig lite mer ”påklädd” eller som lätt bränner dig i solen.
Takinin är lite av ett mellanting mellan en bikini och en baddräkt, men där du fortfarande framhäver din kropps former

Tankini

En snygg takini

Stil: Schyst mellanting som definitivt är lika uppskattad av alla som de mer avklädda alternativen.

Microkinis
Är något av en motsats till takinin då den endast täcker det mest nödvändiga upptill likt en avklippt tröja.

Stil: Vågat och avkortat.

Triangeltopp
Triangeltoppen har som namnet antyder två trianglar som bas. Toppen kan med fördel bäras såväl på stranden som på klubben, kombinerad med wrap kjol eller en brasiliansk bikini botten.

Stil: Fest, energi och stil.

Hipster om höften själv får välja

Hipsters
Om du letar efter en tajt åtsittande bikini underdel är kanske en hipster ett alternativ. Hipsters är breda till utformningen både fram och bak och är ofta lågt skurna, så att de sitter just ovanför höften.

Stil: Låg höftad förförare.

Halter top med push up

Halter topp
Denna typ av bikini framhäver din figur och är lika snygg som trendigt rätt.
Önskar du en lite flirtig och sexig stil på dina badkläder, då är Halter bikinimodellen ett gott val.
Toppen sammanbinds genom en svepning runt halsen vilket gör att rygg och axlar blottas.
Bikinin har en viss push-up effekt vilket gör att bysten kan upplevas som större.

Stil: Klass och mode i ett fint paket.

Sportbikinis
Inom vissa sporter så som friidrott och beachvolleyboll bär de kvinnliga deltagna special tillverkade bikinis. Denna typ av bikini är gjord av kraftigare material för att tåla de särskilda påfrestningar som de behöver utstå.

Stil: Sportig.

Stringbikini

Tanga och string
Utmärks av det smala bandet som håller uppe överdel och underdel, tanga och string-bikinin lämpar sig väl för både bad och solning.

Stil: Avklätt och latinamerikanskt.

Bikini stora storlekar

Bikinistorlekarna är desamma som bh-storlekarna.  Det kan vara svårt att hitta badplagg för den som är storbystad. Men det finns tillverkare som även erbjuder bikini i stora storlekar som t.ex.  Freya och Change. Det finns även särskilda bikins anpassade för att passa gravida med stora magar.

Kända bikinitillverkare och populära märken

  • Panos bikini

Panos Emporio grundades 1986 och är idag ett av skandinavens tyngsta namn inom badmode.

  • Freya bikini

Freya har kommit att bli en av de  populärare  bikinitillverkarna bland de svenska kvinnorna.

Ett par andra märken och tillverkare som uppskattas i Sverige är Wonderland, Salming, Gina tricot och AbecitaPrevious post:

Next post: